Terug naar blog
Neem contact op met Sylvester Sylvester

Waarom wij Plausible gebruiken

Bij Lemone zijn wij voorstanders van (online)-privacy. In dit blog vertel ik je graag meer over Google Analytics, de voordelen, nadelen en een alternatief voor Google Analytics.

Google Analytics is een veelgebruikt programma voor webanalyse. Als je een website hebt, is de kans groot dat je bekend bent met Google Analytics en de mogelijkheden er van. Het stelt je in staat om belangrijke gegevens te verzamelen over hoe mensen jouw website gebruiken en interactie hebben met jouw inhoud. In dit blog neem ik jullie graag mee in de voordelen, nadelen en één alternatief van Google Analytics die jou kunnen ondersteunen.

Wat is Google Analytics?

Google Analytics werd oorspronkelijk gelanceerd in november 2005 onder de naam “Urchin on Demand”. Het was ontwikkeld door het bedrijf Urchin Software Corporation, dat in maart 2005 door Google werd overgenomen. Urchin had al een populair analyse programma ontwikkeld die bekend stond als Urchin Traffic Monitor ( UTM ). Dit werd later omgedoopt tot Urchin WebAnalytics. Dit werd uiteindelijk – zoals wij nu kennen – Google Analytics.

Zoals hierboven omschreven is de kans groot dat je, als je een website hebt of beheerd, hebt gehoord over Google Analytics. Een van de grootste voordelen van Google Analytics is dat het gratis te gebruiken is. Een ander voordeel is dat het gemakkelijk te implementeren is op bestaande en nieuwe online producten. Google Analytics heeft verschillende soorten functies en rapportages die jou kunnen helpen om een beter beeld te krijgen over jouw web prestaties, welke pagina’s veel worden bezocht en hoe lang mensen deze pagina’s bekijken.

Wat zijn de nadelen van Google Analytics?

Er zijn twee kanten van dezelfde munt. Omdat Google zo veel ingebouwde functionaliteiten heeft, is het de vraag of dit wel nodig is voor iedere website. Ook speelt er de vraag of het wel legaal is om zo veel informatie van gebruikers te traceren en op te slaan.

Het Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is de Nederlandse onafhankelijke toezichthouder voor de bescherming van persoonsgegevens. Het AP houdt toezicht op de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet AVG, die de regels bevatten voor de verwerking van persoonsgegevens in Nederland. Zij hebben in 2022 onderzoek gedaan naar de werking van Google Analytics. Het kan dus zijn dat Nederland zich gaat voegen bij meerdere landen in Europa waar Google Analytics verbannen is. De nieuwe AVG-regels zorgen ervoor dat Google Analytics overstapt naar versie 4. Vraag is hoelang die versie is toegestaan.

Ook is er het nadeel dat een groot gedeelte van mensen Google Analytics blokkeert. Dit resulteert in een verkeerd beeld over hoe efficiënt jouw website is. Ook zijn er browsers die dit momenteel al blokkeren, zoals FireFox en Safari. Zo blijkt dat 58% van de “tech-savvy’s” Google Analytics weigeren. Ook heeft Google Analytics een negatief effect op de laadtijd van jouw website, omdat dit vanuit Google zelf komt.

Het alternatief

Plausible is een open-source alternatief voor Google Analytics dat actief wordt onderhouden. Dit betekent dat de code door iedereen bekeken en gecontroleerd kan worden, wat niet het geval is bij Google Analytics. Jouw data blijft dus echt van jou.

Ook is Plausible, net zoals Lemone, een grote voorstander van (online)-privacy. Zo heeft mijn collega Rutger al eens een blog geschreven over privacy. De data wordt in Europa bewaard (wij draaien dit op onze eigen server), persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet opgeslagen en het heeft bijna dezelfde functies als Google Analytics.Het is zelfs mogelijk om oude data vanuit Google Analytics over te zetten naar Plausible! ( Dit werkt alleen als Google Analytics nog beschikbaar is )

Je kan zelfs via Plausible je eigen doelen stellen en aangepaste gebeurtenissen aanmaken, zoals:

  • Het aanmelden voor een nieuwsbrief;
  • Het klikken op een “Download”-knop;
  • Het klikken op een externe link;

Dit kan zonder een ‘cookie waarschuwing’, wat verplicht is als je Google Analytics gebruikt. Dit scheelt dus ook weer in de kosten. Een echte win-win. Hieronder een weergave van het Plausible dashboard van Lemone!

 
 

Ben jij benieuwd hoe Lemone jou kan helpen om van Google Analytics naar Plausible over te stappen?

Stuur ons een bericht
Terug naar overzicht