Waarom is User Experience (UX) belangrijk?
Tijdens een eerste ontmoeting wordt er vaak binnen een paar minuten al besloten of je iemand mag. Het gaat nog niet eens zozeer om wat je zegt maar meer hoe je jezelf gedraagt. De eerste indruk is vaak ontzettend belangrijk. Is die goed? Dan is de kans groot dat je al 2-0 voor staat. Bij websites is dit eigenlijk niet anders.

Wat is UX?
De eerste aantal seconden zijn cruciaal voor de gebruiker om te beslissen of ze blijven of verder zoeken. De meeste bezoekjes aan een website duren niet langer dan 20 seconden (ook de Lemone website). Als je klanten aan je wilt binden is het dus van groot belang dat ze langer dan 20 seconden blijven hangen. Maar hoe doe je dat? Juist door een goede eerste indruk.
Hoe maak je een goede UX?
Maar wat is nu een goede digitale eerste indruk? Dit wordt vaak de gebruikerservaring of User eXperience (UX) genoemd. Een gebruikerservaring bestaat uit alle interacties van een gebruiker met het bedrijf, de services en hun producten. Dat is zoals de onderzoeksgroep op het gebied van UX (Nielsen en Norman group) het hebben gedefinieerd. Het is dus lang niet alleen op de online wereld gericht maar is dus veel breder te trekken.
Een voorbeeld: jouw beeld van Coca-Cola wordt gevormd door wat je over het bedrijf weet en hoort. Is het bedrijf slecht in het nieuws, dan heeft dat waarschijnlijk een negatief effect op jouw ervaring met het bedrijf. Maar vergeet ook niet de ervaringen van vrienden met Coca-Cola en vooral ook je eigen ervaringen met de producten en waarin het verpakt zit. Maar vergeet ook niet hun online aanwezigheid, denk aan hun website en hun sociale media en alles daarom heen.
Om wat meer houvast te geven kun je een UX ook wel definiƫren met de volgende 4 elementen:
- Gebruiksvriendelijkheid – Is het makkelijk te gebruiken of raak ik snel de draad kwijt?
- Functionaliteit – Doet het programma/website wat het zou moeten doen? Kan ik inderdaad een open dag boeken?
- De mooiheid, look and feel – Ziet het er mooi uit en geeft mij een vertrouwd gevoel?
- Sensuele en emotionele aantrekkingskracht – Wordt ik gestimuleerd om iets te kopen?
UX is nooit af
Helaas voldoen niet alle ontwerpen aan de bovenstaande eisen en is het soms ook heel lastig om te voorspellen wat de gebruikers gaan doen. Daarom is het heel belangrijk dat er goed vooronderzoek wordt gedaan naar de gebruikers. Hierdoor krijg je een beter beeld van wie de gebruikers zijn en wat willen. Gedurende het designproces moet je je beeld constant blijven controleren door in gesprek te blijven met de gebruikers. De laatste stap is om ook na de lancering je ontwerp in de gaten te houden. Het ontwerp en de realiteit kunnen soms nog al eens uit elkaar liggen. Ook kunnen nieuwe ontwikkelingen (zoals bijvoorbeeld de komst van een nieuwe smartphone) ervoor zorgen dat je product niet meer aan de UX standaarden voldoet.

Het is dus belangrijk om continu aandacht te besteden aan het verbeteren van de gebruikerservaring. Zo kun je optimaal je klanten bedienen en jouw boodschap overbrengen. Bij Lemone zijn we gespecialiseerd in het maken en behouden van een goede gebruikerservaring om zoveel mogelijk (potentiƫle) klanten te helpen. Wil je weten hoe jouw website of product scoort op UX? Neem dan contact met ons op en we doen vrij blijvend een analyse waar je zou kunnen verbeteren.
Wil je ook weten wat goede UX voor jouw website kan betekenen?
Bij Lemone verzorgen we UX workshops waar we met elkaar kijken naar hoe we de gebruikerservaring en conversie kunnen optimaliseren. Interesse? Neem contact op en we vertellen je er graag meer over.
Stuur ons een bericht