Terug naar blog
Neem contact op met Pim Pim

Takeaways UX Horizons

Een tijdje geleden hebben Steven en Pim het genoegen gehad om deel te nemen aan het UX Horizons event. Tijdens dit evenement hebben ze niet alleen deelgenomen aan diverse inspirerende sessies, maar hebben ze ook de kans gehad om hun netwerk te verbreden. We delen graag meer over dit leerzame UX-evenement. Dus heeft Pim een blog gemaakt waarin hij je graag per sessie meeneemt door dit twee daagse event.

Sessies

Steven en ik hebben samen hetzelfde programma gevolgd, hoe dit programma er uit zag? Daar vertel ik je graag meer over. Hieronder een korte lijst van al de door ons bijgewoonde sessies.

  • Jesse James Garrett – Bridging the Gap
  • Mauro Rego – Designing for Generative AI
  • Value Driven Design – Iwan Cuijpers (Keen Design)
  • The Art of In-House Design Teams – Hans Kemp (Keen Design)

Jesse James Garrett – Bridging the Gap

Creating True Partnership Between Product and Design
Jesse James is een guru op het vlak van UX. Hij schreef 20 jaar geleden het boek ‘The Elements of User Experience’. De boodschap in dat boek is tijdloos, en tot op vandaag nog steeds erg relevant. Voor mij was dit het hoogtepunt van de conferentie, ik zie Jesse James Garrett als een grondlegger van UX.

Zijn talk ging over het bij elkaar brengen van designers en product owners. Ofwel ‘Bridging the gap’. Hij vertelde dat stakeholder management vaak een onderbelicht onderdeel is en dat projecten daarop nog wel eens vastlopen / uitlopen.

Designers en product owners hebben beide hun belangen tijdens het project. Een treffende oneliner tijdens zijn presentatie was:

“The designer in the room is the person with the least empathy for the user”

 

Uiteraard moet je dit met een korreltje zout nemen, maar het is wel herkenbaar. Aan de andere kant zit de product owner die de feature flow op gang moet houden en z’n stakeholders (klant, gebruiker, etc.) tevreden moet houden. Product owners hebben vaak te weinig tijd/begrip voor design en willen ‘gewoon door’.

Jesse James heeft vier aandachtspunten waarmee je designers en products owners dichter bij elkaar kunt brengen:

  • Research
  • Requirements
  • Resources
  • Roadmap

Gedurende het project dienen beide rollen deze 4 R’s continu te monitoren. Wanneer dat niet gebeurd kan de verstandhouding volgens Jesse James ‘adversarial’ (vijandig) worden en komen scope, planning en budget vaak in gevaar. Dit is wat wij bij Lemone volgens mij ‘kwalistrijd’ noemen. Iedereen gaat dan vanuit zijn/haar rol aan de ketting trekken.

Mauro Rego – Designing for Generative AI

Presenting the challenges and insights on designing products and services for/with Generative AI

Mauro Garo werkt bij Google op de afdeling AI en is daar Design Lead. Tijdens de sessie deelde hij zijn inzichten over AI. Met wat voorbeelden uit de praktijk gaf hij aan dat AI voorlopig ondersteunend zal zijn binnen ons vakgebied.

Hij kwam met het voorbeeld van de DJ die op zijn huwelijk heeft gedraaid. Omdat die avond heel belangrijk was voor hem en zijn vrouw, wilde ze er zeker van zijn dat de juiste feestmuziek werd gespeeld. Ze hebben voor de bruiloft verschillende keren afgesproken met de DJ om hun smaak door te geven maar ook om het gevoel over te brengen.

Mauro gaf aan dat dat gevoel nooit te vervangen zal zijn door AI. Je zet op je bruiloft geen AI gegenereerd YouTube Music afspeellijst aan. Je hebt een persoon nodig die de avond aanvoelt en connectie maakt met de mensen in de zaal.Er zijn volgens hem door de jaren heen een tal van ondersteunende tools uitgekomen die de werkdag van de designer makkelijker maakt. Denk aan Photoshop, Digitale camera’s en onbeperkte stock afbeelding bibliotheken.

“AI is designs latest material”

Value Driven Design – Iwan Cuijpers (Keen Design)

Value driven design is a design framework that product owners and designers can use to make their (digital) product or service valuable for all stakeholders

Value Driven Design is een ontwerp framework waarbij er wordt vastgehouden aan een ontwerpproces waarbij gekeken wordt naar waarden van stakeholders. Vaak wordt er gewerkt vanuit feature driven development, waarbij stakeholders vragen om specifieke features. Een waarden gedreven ontwerp is een framework waarmee je alle stakeholders in een ontwerpproces kan betrekken.

Een probleem binnen feature driven design is dat er vaak doelen worden gesteld die te vaag zijn, dit zorgt er al gauw voor dat doelen niet worden behaald. Er moet een transitie plaatsvinden van feature driven design naar Value Driven Design waarbij stakeholders hun waarden en gewenste uitkomsten voor het project aangeven. Op deze manier zorg je dat het project waarde voor elke stakeholder creëert door focus en helderheid aan te brengen in het proces.

Om waarden in beeld te brengen voor de verschillende stakeholders kan men verschillende dingen doen. Een van die dingen is het uitwerken van een value statement voor elke stakeholder-groep. Je kan door middel van zo’n statement in beeld brengen wat de kernwaarden van het project zijn. Een value statement bestaat uit de hier onder benoemde factoren.

  • Target group: voor wie moet het waardevol worden?
  • Value: welke waarden zijn voor mij belangrijk binnen dit project?
  • Period: binnen welke tijdsperiode wil ik dat het product aan die waarde voldoet?
  • Reference: vanaf welk moment(/aantal etc) is voor mij de doelstelling (minimaal) gehaald?
  • Target: welke situatie wil ik, in het ideale geval, bereiken?

Value Driven Design kan alleen succesvol zijn wanneer iedereen de processen en tools kent. Alle stakeholders moeten binnen zo’n ontwerpproces ‘dezelfde taal’ kunnen spreken.

The Art of In-House Design Teams – Hans Kemp (Keen Design)

Deze presentatie draaide om het functioneren van in-house design teams binnen grote organisaties. Voor ons (Lemone) waren een aantal punten van deze presentatie niet altijd van belang.

Toch vonden we het is interessant om te kijken naar UX Maturity in een organisatie. Hoe wordt UX ingezet, ervaren en georganiseerd? Er zijn vier factoren die bijdragen aan ‘volwassen’ UX binnen je organisatie:

  • Strategie: hoe wordt UX georganiseerd binnen het ontwerpproces? Wie heeft de leiding en hoe wordt het gepland?
  • Culture: wat weet iedereen van UX? hoe wordt er tegenaan gekeken door de organisatie en zijn medewerkers?
  • Process: hoe wordt UX ingezet, welke methodes en technieken worden er gebruikt? Hoe wordt er samengewerkt?
  • Outcomes: welke impact heeft UX op een project en hoe wordt dit gemeten?

Bij Lemone zijn we constant bezig met de verbetering en invulling van UX binnen het ontwerpproces. Door alle collega’s te betrekken in het UX-proces zien we dat het automatisch zorgt voor betere samenwerking tussen UX, UI & development.

Iedereen weet wat er nodig is en wanneer. Door actiever te werken aan het concreet maken en verbeteren van onze UX processen krijgt dit een prominentere plek binnen het team. Dit alles doen we om de kwaliteit van onze producten constant in ontwikkeling te houden.

Wil je weten wat we voor jouw merk of product kunnen betekenen?

Stuur ons een bericht
Terug naar overzicht