Terug naar blog
Neem contact op met Tim Tim

Het proces van schets naar digitale illustratie

FitChef is een online tool om gezonde, lekkere recepten te kunnen proberen of op maat te kunnen ontvangen via een online weekmenu. Bij FitChef was er tijdens het ontwikkelen van de website behoefte om een mascotte te kunnen inzetten die het mogelijk maakt om verschillende onderwerpen te kunnen weergeven zonder foto’s te hoeven laten maken of met stock-materiaal de zaak op te leuken. Er werd uiteindelijk gekozen om Mr. en Mrs. FitChef te creëren.

De Wacom Intuos Pro Pentablet waarop de illustratie digitaal gemaakt word
De Wacom Intuos Pro Pentablet waarop de illustratie digitaal gemaakt word.

De wens was dat de karakters aansprekend, herkenbaar en vrolijk moesten zijn. Daarom is de gekozen stijl geïnspireerd op die van Disney. Daarin zit emotie om ook in de karakters te kunnen leggen, waardoor het verhaal beter over te brengen is.

In het logo van FitChef wordt een duidelijke lijnvoering gebruikt die de richtlijn vormt voor Mr. FitChef. De vorm van het gezicht in het logo is de basis voor het karakter van Mr. FitChef om zo herkenbaar en een duidelijk geheel te vormen.

Na het uitwerken van de karakters zijn er voor uiteenlopende zaken illustraties gemaakt met elk een eigen invalshoek. Om dat goed te doen hanteren we het volgende proces:

Stap 1 – Thumbnails

Als er een idee is voor een illustratie om een boodschap over te brengen, maken we eerst een aantal thumbnail schetsen om te bepalen wat een goede en interessante compositie is. Een setje miniaturen als het ware. Hierdoor kun je snel zien wat wel en wat niet werkt.

Kleine miniaturen om snel te kunnen zien wat wel en niet werkt
Kleine miniaturen om snel te kunnen zien wat wel en niet werkt

Stap 2 – Schetsen

De gekozen thumbnail wordt omgezet in een gedetailleerdere schets om te zien welke onderdelen en andere onderwerpen in de illustratie nog aandacht verdienen.

De uitgewerkte schets met opmerkingen
De uitgewerkte schets met opmerkingen.

Stap 3 – Lijntekening

De schets wordt nu uitgewerkt in Adobe Illustrator, zodat het een vector-bestand is. Met een vector-bestand is er geen kwaliteitsverlies bij het vergroten en verkleinen van de afbeelding. Voor het tekenen hiervan gebruik ik een Wacom Intuos Pro Pentablet ipv een muis, zodat het ‘echt’ getekend word. Voor de lijnen gebruik ik een speciale brush in Adobe Illustrator, waardoor het lijkt alsof het met een stift of fineliner is gemaakt. Bijkomend voordeel van dit digitale proces is dat het later altijd nog aanpasbaar is.

Lijntekening in Adobe Illustrator gemaakt met de Wacom pentablet
Lijntekening in Adobe Illustrator gemaakt met de Wacom pentablet.

Stap 4 – Kleur

Als de illustratie als lijntekening is uitgewerkt is het tijd voor het toevoegen van kleur. Voor de herkenbaarheid en continuïteit hebben de karakters altijd dezelfde kleurstelling in hun kleding. De koksmutsen van de karakters zijn rood gemaakt zoals het ook is toegepast in het logo en terugkomt in de huisstijl. Kleur geeft de illustratie gelijk een eigen sfeer mee.

De afbeelding ingekleurd met herkenbare basiskleuren
De afbeelding ingekleurd met herkenbare basiskleuren.

Stap 5 – Details

Om de illustratie meer diepte en sfeer te geven is de laatste stap om licht en schaduw toe te voegen aan de basiskleuren. Dat noemen we renderen. Hiermee komt de illustratie tot leven en krijgt het geheel de final touch.

Definitieve illustratie is klaar voor gebruik.
Definitieve illustratie is klaar voor gebruik.

Zo werken we de illustraties uit voor verschillende doeleinden. Een leuk, maar ook heel eigen manier om een merk extra dynamiek mee te geven. Het geeft het merk een vriendelijke uitstraling. FitChef heeft inmiddels een gehele familie geïllustreerd gekregen die terug te vinden is in het FitChef Family kookboek. Leuk om op deze manier ‘leven’ in een merk te blazen.

 
 

Zijn illustraties ook een goede toevoeging voor jouw merk of product?

Stuur ons een bericht
Terug naar overzicht