Terug naar blog
Neem contact op met Patrick Patrick

De opkomst van AI

Bij ons op kantoor is het al een tijdje het gesprek van de dag. AI, beter bekend als artificial intelligence was er natuurlijk al langer, maar groeit nu razendsnel. Het zal nu, maar ook in de toekomst impact gaan hebben op de manier waarop we werken. Ook binnen de creatieve industrie. Ik ben er zelf eens ingedoken en heb verschillende verhalen gelezen over de voor -en nadelen die dit kunnen gaan hebben. Als tools heb ik ChatGPT (waar een gedeelte van dit blog bericht mee is geschreven) en Midjourney getest.

De opkomst van AI
Afbeelding gegenereerd door Midjourney v4 op basis van een prompt.

Even terug naar wat AI dan precies is. AI (kunstmatige intelligentie) is een veelbelovende technologie die in steeds meer industrieën wordt toegepast, waaronder ook de design branche. AI kan worden gebruikt om allerlei soorten designprocessen te automatiseren. Sommige systemen zijn volledig geautomatiseerd, maar de tools die ik heb gebruikt werken met input van de gebruiker d.m.v. zogeheten ‘prompts’. Dit is een verzameling van woorden of korte verhalen die beschrijven wat je wil visualiseren.

Midjourney

Een van de tools die op deze manier werkt is Midjourney. Een AI tool die al enige jaren bestaat (inmiddels versie 4), en de focus heeft op het creëren van visuele beelden. Je bouwt dus een prompt van woorden en geeft de opdracht aan de AI om hier een visual van te maken. Prompts verstuur je in een Midjourney chatbot in Discord.

Maar hoe werkt dat dan?

Bij het gebruik van Midjourney worden AI-algoritmen geïntrigeerd in het menselijke proces van ontwerpen. Een van de meest voorkomende manieren is door het gebruik van generative design-algoritmen. Deze algoritmen kunnen ontwerpen genereren op basis van specifieke criteria, zoals gewicht, sterkte, of esthetische eigenschappen. Het gaat hier dus om bestaande patronen en trends die gemaakt zijn door de mens, maar de AI verbind deze met elkaar en creëert hiermee nieuwe en vaak unieke beelden.

 

Voorbeelden van afbeeldingen gemaakt in Midjourney AI
Voorbeelden van afbeeldingen die ik maakte met Midjourney AI.

 

Deze trends en bestaande patronen kunnen ook een negatieve kant hebben, aangezien de beelden ook steeds meer op elkaar kunnen gaan lijken en de echte creativiteit daarmee verloren gaat. Toch lost dit zichzelf met de tijd ook weer op, aangezien wij als mens de machine blijven voeden met nieuwe data. De AI zal dus op den duur de trends en patronen weer aanpassen en verbeteren.

Mijn bevindingen

Na een aantal weken werken met Midjourney kan ik zeggen dat het mijn creatieve brein redelijk op hol heeft gebracht. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Elk idee dat je te binnen schiet kun je uitschrijven in de tool, waarna je meestal ontzettend mooie resultaten krijgt. Zie het als een visueel cadeautje waarvan je niet exact weet wat er in zit.

Daarmee zag ik ook direct wel de tekortkoming (op dit moment). De resultaten zijn dus niet heel erg voorspelbaar. Leuk als je in je vrije tijd een beetje aan het klikken bent, maar als creatief wil je aan de de knoppen kunnen draaien om het resultaat volledig naar je hand te kunnen zetten.

Even kort door de bocht heeft een tool als Midjourney maar 2 knoppen. 1 om het resultaat op te schalen naar een hogere resolutie en 2 om weer nieuwe variaties op het gegenereerde beeld door de AI te laten maken. Noem het gerust roulette, want het kan best lang duren voordat je toevallig het juiste resultaat krijgt. Uiteraard helpt een verdere verfijning van de input van je ‘prompts’ hier ook bij. De machine leert, maar jij leert ook om je wensen beter uit te leggen.

“De machine leert, maar jij leert ook om je wensen beter uit te leggen.”

 

Zonder alle mogelijkheden van Midjourney hier volledig door te lichten kan ik zeggen dat ik enthousiast ben, maar begrijp ik ook heel goed wat dit kan doen met het werk van een creatief. De AI gaat namelijk zo ver dat je bijvoorbeeld kunt vragen om artwork te genereren op basis van de stijl van bekende en minder bekende artiesten. Waar het voor de AI bij wijze van spreken een druk op de knop is om iets te genereren is dit voor een creatief dagen / weken werk. Of soms zelfs een levenswerk.

En nu?

Maar is het dan zo dat AI design geen skills vereist? Is iedereen dan ineens een designer? Ik denk het niet. Design is meer dan alleen mooie plaatjes genereren. Het gaat naast goede smaak om inzicht en het goed begrijpen van de opdracht. En wat is dan een goed design? Een design wil je toetsen bij je gebruikers. Je wil meten en verbeteren. Design is zo veel meer dan alleen de tool die het voor je maakt. Het zit hem vaak toch in de finesse die een computer gestuurde AI minder goed aanvoelt.

 

starry night in combinatie met Escher
Links: Het originele ‘Starry Night’ van van Gogh. Rechts: deze stijl gecombineerd met de stijl van Escher met AI.

 

Zo zijn er in de geschiedenis meerdere momenten geweest waar creatieve transities hebben plaatsgevonden. Denk aan de schilder, waar uiteindelijk de fotocamera hetzelfde stilleven of persoon kon vastleggen met een druk op de knop. Is het werk van een fotograaf niet meer dan dat of is het echt alleen een kwestie van op een knop drukken? Iedereen kan een foto maken, maar het verschil zit hem in degene die de camera vasthoud en bediend.

Uiteraard gaat dit zijn impact hebben, maar of het alles gaat veranderen valt nog te bezien. Maar goed, wellicht hebben wij in de toekomst een vacature als ‘prompt designer’ of ‘visual storyteller’ op onze website staan 😉

 
 

Meer weten over AI en hoe wij dit toepassen bij Lemone?

Stuur ons een bericht
Terug naar overzicht