Terug naar blog
Neem contact op met Steven Steven

Daarom WordPress

WordPress is een open source oplossing dat zich inmiddels heeft bewezen als volwaardig Content Management System (CMS). Wat 19 jaar geleden begon als eenvoudig blogsysteem is uitgegroeid tot een platform met een enorme aanhang. Bijna 60% van alle Nederlandse websites is gebouwd met WordPress als basis. Bij Lemone zijn we fan! In dit artikel leggen we uit hoe we de websites van onze relaties naar een hoger niveau tillen met dit CMS.

Daarom WordPress!

Uitbreidbaar, flexibel en betaalbaar

WordPress is uitbreidbaar door middel van plug-ins en er zijn veel hooks en filters aan te brengen. Met deze hooks kunnen online processen worden ingehaakt op de broncode. Dit maakt WordPress erg flexibel.

Vanuit een grote community worden er doorlopend uitbreidingen voor WordPress geschreven. De plug-in repository wordpress.org/plugins staat vol met voorbeelden van deze uitbreidingen. Deze worden veelal onder een open source licentie uitgebracht en zijn vrij te gebruiken. Hierdoor hoeft in veel gevallen niet het wiel opnieuw uitgevonden te worden en kunnen gedeeltes van een reeds bestaande oplossing worden toegepast voor de klant. Dat maakt WordPress over het algemeen betaalbaar.

De drie lagen van WordPress

WordPress is grofweg opgebouwd uit drie lagen.
Een core, plug-ins en het thema.

 • De core wordt onderhouden door de makers van WordPress zelf. Hier komen regelmatig updates voor uit met nieuwe functionaliteit en bugfixes. Een overzicht van alle WordPress versies is hier te vinden: codex.wordpress.org/WordPress_Versions
 • Het plug-ins ecosysteem bevat veel code die geschreven is door externe ontwikkelaars. Sommige code hiervan is goed onderhouden, maar een groot gedeelte is dat niet. Lemone kiest er daarom voor om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van externe ontwikkelaars en afhankelijkheden. De plug-ins die we wel gebruiken zijn door ons gevalideerd met een kwaliteitscontrole en goed onderhouden. Dit zijn o.a.: Advanced Custom Fields, Gravity Forms en WordPress SEO.
 • De voorkant (front-end) van een WordPress website wordt vastgelegd in een thema. Het thema spitst zich vooral toe op de weergave van de content voor de eindgebruiker, met als voordeel dat deze voor een groot gedeelte losstaat van de back-end code. Dankzij deze gelaagdheid is het eenvoudig om pixel perfect vormgeving toe te passen die voldoet aan de eisen van designers. Door de flexibele themalaag is WordPress uitermate geschikt om responsive websites op te bouwen.

Meegroeien

Het WordPress platform wordt soms weggezet als zijnde niet schaalbaar. Bij Lemone geloven we dat het tegendeel waar is. WordPress is door de lage leercurve makkelijk om mee te starten. Maar door gebruik te maken van de Custom Post Types (CPT) voor verschillende content typen kan je klein beginnen en stap voor stap functionaliteiten toevoegen aan een website.

Er zijn veel grote organisaties die hun website op WordPress hebben gebouwd. Dit toont aan dat WordPress goed om kan gaan met grote bezoekersstromen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • whitehouse.gov
 • jquery.com
 • nationalarchives.gov.uk
 • thewaltdisneycompany.com
 • wired.com
 • techcrunch.com
 • washington.edu
 • en meer…

SEO

WordPress heeft een bewezen staat van dienst wat betreft zoekmachine optimalisatie (SEO). Functionaliteiten zoals een nette URL structuur, automa­tische optimalisatie van afbeeldingen, ingebouwde RSS feeds, automatische metadata generatie, alternatieve tekst invoer voor afbeeldingen en meer zorgt ervoor dat het out-of-the-box met WordPress al erg goed zit met SEO.

Multisite & rollen

Wanneer er behoefte is naar een meervoudige web-omgeving en websites hebben veel overlap, is het mogelijk om deze samen te brengen in een netwerk. Dat kan met een WordPress Multisite.

Deze netwerk feature zit standaard ingebouwd in de WordPress core en geeft beheerders de mogelijkheid om nieuwe subsites toe te voegen en te onderhouden. Gebruikers kunnen op netwerk­niveau worden toegevoegd en kunnen vervolgens rechten krijgen op de verschillende sub-websites.

De WordPress core heeft tevens een doortastend rollen­systeem. De privileges in het CMS zijn per rol gemakkelijk in te stellen. En het systeem is uit te breiden met een veel­gebruikte plug-in: Members. De plug-in voegt een user interface (UI) toe voor het uitge­breide beheer van rechten en rollen van de CMS gebruikers. Deze uitbreiding leunt uiteraard op de standaard back-end functionaliteit van WordPress.

Gebruiks­vriendelijkheid

Wat WordPress echt onderscheidend maakt van andere CMS systemen is de gebruiksvriendelijkheid van de user interface (UI). Dit heeft bijgedragen aan het succes van het open source platform. De UI voor het aanpassen van content is snel te doorgronden. Onze ervaring leert dat onze relaties geen uitgebreide uitleg nodig hebben om aan de slag te gaan met het beheren van hun website. In andere CMS systemen is het vaak lastiger om je draai te vinden en is het veelal complexer om iets gedaan te krijgen.

Sinds december 2018 wordt de Gutenberg editor standaard meegeleverd met WordPress: wordpress.org/gutenberg. De komst van deze editor maakt het voor de beheerder van de website nog eenvoudiger om unieke pagina’s op te zetten zonder ook maar een regel code te hoeven schrijven.

Developer happiness

WordPress heeft met een ingebouwde REST API alle mogelijkheden tot uitbreiding en integratie met andere systemen. Daarnaast is er een Command Line Interface (CLI) tool beschikbaar, namelijk WP-CLI, die de meest voor­komende hande­lingen toegankelijk maakt voor developers, direct vanuit de terminal. Door het gebruik van deze omgeving zijn veel nieuwe technieken beschikbaar die de ontwikkeling van een website een stuk prettiger maken.

De voordelen van WordPress Pro.

WordPress Pro

Bij Lemone baseren we onze WordPress websites op de Roots stack: roots.io. Een moderne manier van WordPress ontwikkeling met drie rots­vaste componenten om op terug te vallen:

 • Trellis: zorgt voor de ontwikkel-, acceptatie- en productieserver. Met automatische installatie scripts is het mogelijk om eenvoudig veilige, snelle en robuuste identieke servers te installeren met zoveel mogelijk overeenkomst.
 • Bedrock: zorgt voor een betere, veiligere en flexibelere configuratie van WordPress projecten. Met PHP Composer als package manager worden alleen verwijzingen naar versies van de core en plugins gedaan zonder deze code in versiebeheer te plaatsen.
 • Sage: zorgt voor de weergave van de website middels een modern thema. Dit thema dient als een startpunt voor projecten en gebruikt tools waar developers gelukkig van worden als DRY templates (met Laravel Blade), linting voor stylesheets en JavaScript, BrowserSync voor cross browsertesting, afbeelding optimalisatie en meer.

Dit vullen we aan met onze eigen expertises en technieken, tezamen noemen we het WordPress Pro.

Geen ‘lock-in’

Organisaties zijn vaak bezorgd over de afhankelijkheid van één dienstverlener voor voortdurende updates en verbeteringen. Gelukkig is dat niet het geval met WordPress. Door de enorme groei van het aantal WordPress websites en gebruikers is het voor ontwikkelaars interessant om voor WordPress te kiezen. Hierdoor is er veel talent beschikbaar in vergelijking tot andere CMS systemen.

Tevens geloven we bij Lemone ook niet in het auteursrechtelijk vastleggen van ons werk of de broncode van een website om zo de klant te behouden. Wanneer een samenwerking tot een einde komt zorgen we voor een nette overdracht naar de nieuwe leverancier en is alles wat we tot op heden hebben geproduceerd van de klant. Wanneer een relatie weggaat blijft alleen de ervaring die we hebben opgedaan tijdens de samenwerking bij onze mensen achter.

 
 

Wil je een WordPress Pro demo?

Stuur ons een bericht
Terug naar overzicht