AI, AI en nog eens AI!
“Hey Siri, lampen aan!”, “Oké Google, wat is het laatste nieuws?”. Kunstmatige intelligentie ( KI / AI ) is niet meer weg te denken uit ons leven. De laatste jaren is deze technologie in een rap tempo ontwikkeld om effectief te kunnen integreren in onze maatschappij. De vraag is alleen, willen wij dit?

Kunstmatige Algemene Intelligentie
Sinds de start van de vierde industriële revolutie werd er verwacht dat er machines ontwikkeld zouden worden die qua kunstmatige algemene intelligentie ( KAI / AGI ) ons zou kunnen evenaren als mens. Dit houd in dat AI een eigen verstand heeft, kan leren, kan beredeneren en problemen kan oplossen. Dat dit zou gebeuren, werd al verwacht sinds het uitvinden van computers rond 1940. Toen werd er geschat dat AI binnen 20 jaar op een menselijk niveau zou kunnen functioneren.
AI presteert tegenwoordig op sommige vlakken al beter dan menselijke intelligentie. Zo zijn er al meerdere grootmeesters van diverse denksporten zoals schaken, dammen en zelfs scrabble ten prooi gevallen aan AI. Deze prestaties klinken misschien niet direct als iets heel indrukwekkends, maar dat is het wel. Dat komt echter doordat onze verwachtingensgrens van wat AI moet kunnen zich constant blijft verleggen.
Op hoog niveau schaken werd ooit gezien als het toonbeeld van menselijke intelligentie. Verschillende experts (Wat voor soort experts?) in het einde van de jaren 50 gaven aan : “Dat als je een succesvolle schaakmachine ontwikkeld had, je dan tot de kern van menselijke inteligentie was doorgebroken. Zoals John McCarthy zelf zegt ( grondlegger van AI ): “As soon as it works, no one calls it AI anymore”.
AI en zorg
Isaac Kohane, hoofd van de Harvard Medical School’s Department of Biomedical Informatics, en zijn collega’s geven aan dat het mogelijk is om AI te gebruiken om ziektes op te sporen. Dit houd in dat er minder doktoren nodig zijn en er een snellere diagnose gesteld kan worden. Patiënten kunnen hierdoor sneller weten waar ze aan toe zijn. Wetenschappers van de Stanford-universiteit hebben zo een algoritme ontwikkeld dat huidkanker net zo goed herkent als een dermatoloog. Een echte lifesaver dus!
Het tegenovergestelde is de valkuil die achter AI schuilt, slecht uitgedachte systemen kunnen een verkeerde diagnose stellen. AI word gevuld met data sets die gebaseerd zijn op culturele verschillen en neemt ook onze tekortkomingen over.
AI en massa surveillance
Tijdens het zoeken naar achtergrond informatie voor een andere blog kwam ik uit op de website van Amnesty International. Zij waren een onderzoek gestart in september 2019, dit duurde ongeveer tot augustus 2020.
In dit onderzoek keken ze naar stukken academische literatuur, door autoriteiten vrijgegeven informatie op basis van FOIA-verzoeken ( Freedom of Information Act ), de Nederlandse politie, College Bescherming Persoonsgegevens, en informatie vrijgegeven door de gemeente Roermond.
Het doel van het onderzoek was om in kaart te brengen hoe ‘geautomatiseerde discriminatie en massa surveillance’ word gebruikt door de politie. Dit werd gebruitk om te bepalen of een persoon een relevant doel is voor een gerichte controle. Hiervoor gebruikt de politie AI
( Sensing-project ),
Uit onderzoek van de gemeente Roermond blijkt dat de politie er (bijna) geheel vanuit gaat dat deze mensen een Oost Europese afkomst hebben.
Voor het Sensing-project heeft de politie profielen opgebouwd van winkeldieven en zakkenrollers die voldoen aan bepaalde criteria. Deze bestaan uit eenvoudige profielregels die gematcht kunnen worden met informatie uit de politiedatabase en de camera’s op publieke plekken. Een paar van deze regels zijn:
- De verdachte reist met zijn auto.
Het Sensing-project richt zich op vermoedelijke zakkenrollers en winkeldieven die met de auto reizen. De camera’s die tot nu toe in het project zijn gebruikt, detecteren auto’s, en geen personen die met andere vervoersmiddelen reizen. - Auto neemt een specifieke route
De politie kan de route van de auto terugvinden op de ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition). De politie voorspelt verdachte routes met behulp van dergelijke gegevens. Een auto die vanuit Duitsland richting het winkelcentrum rijdt, wordt als verdacht beschouwd.
Als er een match is tussen een persoon en de gegeven profielen, word een agent ingelicht over deze situatie. Wanneer een agent een keuze heeft gemaakt of dit een echte match is (de agent in kwestie ziet alle beschikbare informatie die verzameld is door de AI) registreert de politie dit als een connectie tussen de auto en diefstal. Hier is dus veel ruimte voor menselijke fouten.
Wat kan ik doen?
AI is een snel groeiend fenomeen waar nog veel grijze gebieden in bestaan, zoals auteursrecht. Wees duidelijk naar lezers dat berichten die jij maakt niet bedacht zijn door AI. Zo zijn alle Instagram, Linkedin berichten en mailingen binnen Lemone allemaal door een echt persoon geschreven. Dit kan je laten weten door een badge toe te voegen van https://notbyai.fyi, een project dat gemaakt is om mensen aan te moedigen om meer menselijke content te blijven maken en aan te tonen dat het ook zo is.
AI binnen Lemone!
Tot nu toe is AI binnen Lemone een tool die zo nu en dan wordt gebruikt om inspiratie op te doen. Denk hierbij aan dingen als gave visuals creëren voor onze blogs. Ondanks dat we hier inspiratie uithalen vinden wij het belangrijk om hier toch altijd ons eigen Lemone sausje overheen te gooien. We zijn het er mee eens dat je mee moet gaan met een snelgroeiend online landschap, dit alles doen we natuurlijk wel met authenticiteit en online veiligheid hoog in het vaandel.
“Benieuwd naar hoe ons online vakmanschap jouw onderneming verder kan helpen? Neem dan contact op!”
Stuur ons een berichtTerug naar overzicht